До Южния полюс… с велосипед

На 27 декември 2013 г. Мария Лейджърстъм става първият човек, достигнал до Южния полюс с велосипед. Пътуването на великобританката започва от ръба на Антарктида при шелфовия ледник Рос, а 638-те километра от White Ice Cycle Expedition са изминати за 10 дни, 14 часа и 56 минути – 12 дни по-рано от предварителния график. За да достигне до заветната цел, Мария управлява своя триколесен велосипед по 16 часа на ден без почивка. Когато най-после стъпва на най-южната точка на Земята, тъй като й се налага да изчака един час, преди да бъде допусната в полярната станция „Амундсен – Скот”, споделя в Twitter: „I did it I did it I did it!!!!!!” (Направих го!!!). Така Лейджърстъм подобрява още един рекорд – за скорост на покоряването на тази дестинация.

 

35-годишната организаторка на състезания, родом от Уелс, нарича Антарктида „покварена и още красива”, но удоволствието от пътуването й през тази най-слабо населена част от земното кълбо е белязано от множество премеждия. Контузия в коляното, дихателни проблеми и неблагоприятни климатични условия са само част от предизвикателствата, пред които великобританката се изправя. Единствената й опора през това време е нейният триколесен спътник. Уникалният полярен велосипед носи името PolarCycle и е разработен от Inspired Cycle Engineering (виж видеото), като концепцията за него се ражда по време на двугодишното планиране на експедицията.

 

 

„От времето, когато беше на 12 и обяви, че иска да стане астронавт, тя винаги е била авантюрист – споделя майката на Мария Адриане Лейджърстъм. – Нейният успех се дължи на прецизно планиране, изключителна физическа и психическа подготовка и 100% решителност.”

 

Преди това постижение атлетката е участвала във високоадреналинови предизвикателства по целия свят. Завършвала е 250-километровия Маратон на Сахара (Marathon Des Sables), прекосявала е Португалия по дължина, редувайки велосипед и каяк с ходене пеша, правила е 650-километрова обиколка на езерото Байкал с велосипед (Black Ice Cycle).

 

Южният полюс действа като магнит за още няколко авантюристи и техните двуколесни превозни средства. В момента натам пътува и американецът Даниел Бъртън, решен да завърши експедицията The South Pole Epic. Със своя fat bike за същото място е тръгнал и испанецът Хуан Менендез Гранадос, като към тези планове може да прибавим и австралийката Кейт Лийминг, която е предвидила експедицията й към долната земя да започне през ноември тази година.

 

Това далеч не са всички ентусиасти, решили да карат дни наред при минус 30°C. Още през януари 2012 г. британската водеща Хелън Скелтън бе планувала да стане първият човек, преминал през преспи и виелици с велосипеда си на път за полюса, но в крайна сметка изминава 800-километровия маршрут дотам комбинирано – със ски, кайт и на две колела. През декември същата година пък американецът Ерик Ларсън се отказва от пътуването си на 280-ия километър. Всичко казано дотук не трябва да ви притеснява особено, защото поканата за покоряване на Северния полюс е все още отворена.

 

 

 

Текст: Тодор Станчев
Снимки: Личен Архив / Мария Лейджърстъм
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply