Антарктида 2013-2014: Близо ли е краят?

Близо ли е краят за някои от настоящите експедиции на Южния полюс. Нека проследим прогреса на някои от по-интригуващите от тях.

 

Луис Кларк, 16-годишният младеж, който цели да стане най-младият човек, достигнал Южния полюс, може би ще успее да осъществи мечтата си този уикенд. Той и менторът му Карл Алви вече достигнаха Полярното плато, където се спускат със ските си по значително по-гладка повърхност. На 44-ия ден (15.01.2014 г.) от своята експедиция на Луис му остават само 77 километра до заветната цел.

 

 

Даниел Бъртън, който е с велосипеда си на път за Южния полюс, от друга страна, наскоро срещна трудности по пътя си. Поради засилени снеговалежи във вторник той въртя педалите само няколко часа, преди да се откаже за деня. Той също се надява да достигне успешно Южния полюс този уикенд, въпреки че ще трябва да върти педалите здраво, както и да се надява на значително подобрение в метеорологичните условия.

 

 

И, разбира се, експедиция „Скот”. В понеделник Бен и Тарка достигнаха един от своите складове със запаси, което им позволи да се заредят с храна за следващия етап на експедицията си. Двамата са сред антарктическите ледове вече 83 дни и са на ръба на физическия и психическия си предел. Към момента се спускат от ледника Биърдмор и не могат да използват ските си.

 

Текст: Цветелина Коилова
Снимки: Личени архиви
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply