Микрочип върху пчела?

Изчезването на пчелите е глобален проблем, за който чуваме все по-често. Тези дребни насекоми играят изключително важна роля за живота на земята.

 

В желанието си да помогне на пчелите екип австралийски учени прибягна до нестандартни действия. Те залепиха тънки, миниатюрни сензори на няколко хиляди пчели, с цел да разберат по-добре живота на черно-жълтите насекоми и да им помогнат.

 

Информацията, получавана чрез микрочиповете, ще помогне на учените да разберат повече за някои болести сред пчелите. Паразитите вароа например могат да се възпроизвеждат единствено в пчелна колония. Тази зараза, както и други често водят до т.нар. синдром на разрушената пчелна колония.

 

Микрочиповете са с тегло от 5 милиграма и диаметър от 2,5 мм, а за да бъдат поставяни, е необходимо пчелите първо да бъдат приспани чрез процес на охлаждане. По-младите пчели, които имат по-силно окосмение,  освен това биват бръснати на съответните места.

 

Чиповете няма да предават информация в актуално време. Ще работят по-скоро на принципа на чекпойнт. Когато дадена пчела премине през определено място, учените ще получават информация за това и ще са способни да създадат карта на полета на насекомото.

 

„Пчелите имат наистина жизненоважна роля в природата, а чрез процеса на опрашване се спомага и за развитието на селското стопанство, защото се увеличава произвежданото количество – коментира Паоло де Суза от Организацията за научни и индустриални изследвания. – Чрез тази технология ще сме способни да разберем взаимоотношението между пчелите и околната среда.”

 

5000 чипа е предвидено да бъдат поставени през лятото на пчели в Тасмания.

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Иточник: outsideonline.com
This entry was posted in Frontbox. Bookmark the permalink.

Leave a Reply