Биофлоуресцентност при морските създания?

Ново и впечатляващо откритие успяха да докажат учените тази седмица. Според изследване, публикувано в сряда, стана ясно, че десетки морски обитатели притежават уникална способност – т.нар. биофлуоресцентност. Тези същества успяват някак да абсорбират синята светлина от видимия спектър и да я превърнат в красиви зелени, оранжеви и червени нюанси.

 

За първи път биофлуоресцентността е забелязана от екип от учени към Американския музей по естествена история, които са изследвали корали, за които вече е било известно, че притежават тази способност. По време на снимките обаче учените са забелязали още нещо – флуоресцентна зелена змиорка. Това откритие довело до още по-задълбочени изследвания, като до момента са открити повече от 180 различни водни обитатели, които притежават изключителната способност, съобщават от The New York Times.

 

От научна гледна точка новото откритие може да даде отговори на въпросите, свързани с това как тези живи организми комуникират помежду си и как се чифтосват.

 

Оказва се, че тази необикновена способност на морските обитатели може да бъде видяна от водолази и с просто око. Но разбира се, картината е много по-впечатляваща, ако се използват специални очила.

 

 

 

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: New York Times
Снимки: American Museum of Natural History
This entry was posted in Green Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply