Ще достигне ли експедиция „Скот” Южния полюс преди Коледа?

Експедиция „Скот” в лицето на двамата британски авантюристи Бен Сандърс и Тарка Лерпиниер все още е сред ледовете на Южния полюс, следвайки стъпките на великия изследовател Робърт Фалкън Скот.

 

И докато празниците наближават все повече, Бен и Тарка кроят големи планове за този период от месеца – да преполовят своята експедиция, достигайки до Южния полюс в дните между Коледа и Нова година. Това означава дотогава да са изминали първите 1450 км от общо 2900-те км, които ги делят от успешния финал.

 

Бен и Тарка се отправиха на своето екстремно пътуване на 25 октомври, като само за първите 50 дни успяха да изминат повече от 1000 км сами, пеша, без допълнителна подкрепа и при екстремни условия като температури от -46°С и мразовити ветрове. За този период на пътя им се изпречи и един от най-високите ледници на света – Биърдмор, който е с височина 247 метра. Малцина са хората, успели да го изскачат. Сред тях са Ърнест Шакълтън, Робърт Фалкън Скот, Робърт Суон и Хенри Уорсли.

 

„За първите 50 дни изминахме 1000 км по лед и чувствам, че това е  ключов момент в нашата експедиция. В момента се намираме сред Антарктическото плато, студено е, ветровито е и ни предстои много работа. Настроени сме обаче оптимистично, че ще достигнем Южния полюс в дните между Коледа и Нова година. Ако успеем, това ще е най-добрият възможен коледен подарък за нас” – споделя Бен Сандърс.

 

 

 

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: scottexpedition.com
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply