Учени създадоха най-водонепропускливата материя

Огън, земя, вода и въздух – четирите природни елемента, над които хората не са успели да надделеят до момента. Но битката продължава, след като учени обявиха официално, че са създали „най-водонепропускливата материя до момента“. Най-голямото предимство на новата „супер хидрофобна“ материя е, че отблъсква водата 40% по-бързо от своите предшественици.

 

„Вярваме, че това е най-хидрофобната повърхност, която сме виждали досега – коментира проф. Крипа Варанаси от Масачузетския технологичен институт в свое интервю преди Би Би Си  Нюз. – От години индустрията използва структурата на листата на лотоса при разработките си, а трябва да се замислим за по-основно проучване на крилете на пеперудите и листата на латинките.“

 

Екипът бостънски изследователи също първо проучил листата на лотоса, които са известни с естествената си способност да отблъскват водата. Тези листа имат голям „ъгъл на контакт“, поради което много малка част от капката вода фактически докосва повърхността на листото, след което образува перфектна „палачинка“ и бързо отскача нагоре.

 

Проф. Варанаси и неговият екип вече проучват и други подобни повърхности, като по-подробно са се спрели върху крилете на пеперудата от вида Морфо и върху листата на растението латинка. И при двете се наблюдава наличие на малки изпъкналости, при допир с които капките вода се разделят на множество асиметрични части и отскачат по-бързо.

 

Ако този принцип на действие бъде приет в производството, това значително ще намали „времето на контакт“ на течността с повърхността. Разработките могат да бъдат използвани и при охлаждащи метални повърхности, защото капките вода ще отскачат още преди да имат време да замръзнат. Очаква се разработките да намерят своето приложение и в различни сфери на инженерството в т.ч. и при конструиране на самолетни двигатели.

 

Спортът на открито и туризмът обаче са основните сфери, в които хората ще усетят иновацията, тъй като ще се подобри качеството на текстилните материи.

 

„Спортни облекла, военни униформи, палатки. Ситуациите, които човек би желал да остане сух на практика са многобройни“ – коментира проф. Ванаси.

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: bbc.co.uk
This entry was posted in Frontbox. Bookmark the permalink.

Leave a Reply