Момиче пробяга маратон на всеки континент

Уинтър Венеки е 14-годишно момиче с уникално постижение. Този ноември тя успешно завърши маратона Athens Classic, с което се превърна в най-младия човек, финиширал успешно на маратон на всеки от седемте континента.

 

На  Athens Classic Уинтър завърши под номер 160 от общо 1284-те участнички с време от 4 ч. 3 мин. и 53 сек.

 

Първият й и всъщност най-бързо пробяган маратон е от април 2012 г.  Това е маратонът Eugene, който се провежда в гр.Юджийн в американския щат Орегон.

 

След него момичето участва в The Amazing Maasai Marathon в Кения, който пробягва за 4 ч. и 4 мин., като финишира трета. Следва участие в маратона Antartica, който се провежда на о.Кинг Джордж, в маратона до Мачу Пикчу в Перу – The Inca Trail, в The Sunrise to Sunset в Монголия, както и в The Wharf to Wharf Marathon в Нова Зеландия.

 

Уинтър обаче не участва сама в маратоните. Майка й Даун Естел бяга заедно с нея във всяко състезание, което ги превръща в първия отбор от майка и дъщеря до момента.

 

Момичето започва да се занимава професионално с тичане от 2009 г. насам малко след смъртта на баща си, който почива от рак. Уинтър иска да почете паметта му, като финишира успешно на маратон на всеки континент преди 15-ия си рожден ден.

 

Момичето е стартирало и неправителствена кампания под името Team Winter с цел  набиране на средства за изследвания срещу рака. До момента има събрани почти 1 млн. долара.

 

„Знам, че извърших нещо удивително, но наистина не мога да го опиша. Предполагам, че подходящата дума ще е магическо“ – коментира Уинтър в интервю пред the Statesman Journal.

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: outsideonline.com
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply