Антарктида: разгарът на сезона е близо

Ноември вече настъпи и сезонът за полярни експедиции започна, което означава, че все повече авантюристи ще се отправят към ледения континент.

 

В чилийския град Пунта Аренас посрещат все повече необикновени посетители, всеки от които е дошъл с различна идея. Повечето от тях по една или друга причина са си поставили една и съща цел – да стъпят  на Южния полюс.

 

Някои от авантюристите вече са отпътували към Антарктида, други все още усилено се подготвят за начинанията си.

 

С най-голяма преднина е експедицията, която откри сезона тази есен – експедиция „Скот”. Бен Сандърс и Тарка Лерпиниер, които към момента са прекарали най-дълго време сред южните снегове, са едва на 13-ия от плануваните 110 дни на своето пътуване. Те следват стъпките на известния изследовател от миналото Робърт Фалкън Скот, като начална точка на пътуването и на тримата беше шелфовият лед Рос. Бен и Тарка теглят шейни с общ товар от 181 кг, в които се намират всичките им провизии и принадлежности.

 

Още на 12-ия ден двамата мъже се изправиха пред най-лошите метеорологични условия до момента. Температурите паднаха до -46⁰С, ветровете се усилиха, а сиви облаци закриха небето. Към момента Бен и Тарка все още са на мястото, където вчера са спрели, и очакват бурята да премине. Веднъж продължили своето пътуване, освен със смразяващи температури и мощни ветрове отново ще трябва да се справят и с  предизвикателствата на различните терени.

 

 

Междувременно друг авантюрист много скоро също ще стъпи на  антарктическа земя. Австралиецът Геоф Уилсън е готов да стартира своята експедиция Pink Polar веднага щом метеорологичните условия го позволят. Понастоящем Геоф се намира в Кейптаун, ЮАР, откъдето очакваме да излети към станция Ново и да се отправи на своята соло експедиция, която си е поставил за цел да осъществи без чужда помощ. Идеята на неговото начинание е да набере средства за неправителствената фондация McGrath, специализирана в борбата и превенцията на рака на гърдата в Австралия. Геоф ще посвети експедицията си и на своята приятелка Кейт Карлайл, която е страдала от коварната болест.

В продължение на 64 дни Уилсън ще тегли тежката шейна, която неслучайно е получила названието boob sled.

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Източници: scottexpedition.com5thelementexpeditions.com/pink-polar
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply