Около света на 62 години

Още от времето, когато Жул Верн пише своята знаменита книга „Около света за 80 дни“, идеята за околосветско намира мястото си в човешкото съзнание.

 

В наши дни става все по-лесно подобна идея да бъде осъществена. ХХI век сякаш се оформи като Века на експедициите и може би неслучайно през октомври 2000 г. успешно беше осъществена и единствената по рода си експедиция „Нулева ширина“, по време на която пътешественикът Майк Хорн стана първият човек, обиколил света сам, по линията на екватора и без помощта на моторни средства.

 

Подобно начинание не е никак леко, но да се отправиш на околосветска обиколка на 62-годишна възраст също крие своите предизвикателства. А именно това планува да направи руският авантюрист Фьодор Конюхов.

 

През декември руснакът възнамерява да поеме на път през Тихия океан. Началната точка ще бъде в Чили, а крайната дестинация – в Австралия. Фьодор ще пътува сам, гребейки в продължениеа на  200 дни, като общото разстояние, което ще измине е 14 816 км. Средната скорост, с която руснакът ще се придвижва, е 74 км/ден, което на пръв поглед не е много, но предвид предизвикателствата, които ще срещне във водата, може да се окаже наистина трудно да изминава плануваните километри.

 

Той обаче не е без опит зад гърба си. Конюхов е истински ветеран що се отнася до екстремни преживявания.

 

Участвал е в експедиции до Северния полюс четири пъти.

 

През 1988 г. заедно с Димитри Шпаро и още един екип осъществяват първия преход до Северния полюс без помощта на моторни средства, шейни и др. Това са 1725 км, изминати пеша.

 

През 1989 г. заедно с Владимир Чуков и неговия екип изминават 940-те километра от о.Смит до полюса.

 

На следващата година Фьодор тръгва сам към полюса, но му се налага да бъде снабден с допълнителни ресурси, което лишава експедицията му от соло статута й.

 

Последното му пътуване в заледените северни земи е било тази година – догслейд състезание между географския северен полюс и нос Колумбия (най-северната точка на Канада).

 

През 1995-6 г. Фьодор сменя посоката и се отправя към южните студове. Успешно осъществява 1130-километрова соло експедиция към Южния полюс.

 

Що се отнася до алпинизма, през 2012 г., 60-годишен, той изкачва за втори път най-високия връх на земята, Еверест (8848 м).

 

Руснакът има още постижения зад гърба си, но в момента се е съсредоточил върху предстоящото изпитание около света.

 

За него пътешествията не са просто поставяне на рекорди, а по-скоро са духовни преживявания.

 

„Чрез своите пътувания се опитвам да намеря обяснение за човешката природа. Искам да знам защо човек се ражда, пораства, преживява множество трудности, жени се, има деца и накрая умира. А след това същото се случва и с неговите деца“ – коментира пътешественикът.

 

 

 

Текст: Цветелина Коиолва
Източник: explorersweb.com
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply