Задава ли се нов рекорд на Антарктида?

Откакто сезонът на Антарктида е официално открит, часовникът там сякаш тиктака по различен начин. Членовете на експедиция „Скот“ вече се придвижват стремително по леда, но съвсем скоро няма да са единствените.

 

Ричард Паркс, ветеран в екстремните пътешествия, ще се отправи на соло експедиция, по време на която се надява да достигне Южния полюс за рекордно кратко време. Експедицията носи името Project X, а приготовленията за нея са отнели 12 месеца.

 

Паркс напусна Великобритания на 28 септември в понеделник и към момента трябва да се намира в Пунта Аренас[1]. Там ще протече последният етап от приготовленията му, след което Паркс ще излети към лагера, разположен на Юниън Глезър, откъдето официално ще започне соло пътуването му.

 

Ще бъде трудна задача да подобри рекорда на Крисчан Ейде от януари 2011 г., когато той  изминава 1150 км за изумителните 24 дни, 1 час и 13 минути. Движил се е средно с 47 км/ден.

 

Ричард Паркс си е поставил за цел да измине същото разстояние за 23 дни, движейки се със средна скорост от 50 км/ден и, разбира се, теглейки целия си багаж след себе си през цялото време.

 

Ако всичко върви по план и климатичните условия са благоприятни, Паркс ще стартира своята експедиция в средата на ноември. Остават му две седмици, през които да се аклиматизира и подготви изцяло.

 


Текст: Цветелина Коилова
Източник: richardparks.co.uk

 

[1] Пунта Аренас е град в Чили, разположенв южната част на страната край Магелановия проток.
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply