ДЖЕЙМС БАЛОГ

КОГАТО ЛЕДНИЦИТЕ СА НА ИЗЧЕЗВАНЕ, НАСТЪПВА МОМЕНТЪТ ИЗКУСТВОТО ДА СЕ СРЕЩНЕ С НАУКАТА, ЗА ДА ОБЕДИНЯТ СИЛИ. ТОГАВА НЯМА „АЗ“ И „ТИ“, А ВСИЧКИ ДЕЙСТВАТ ЗАЕДНО ЗА БЪДЕЩЕТО НА ПЛАНЕТАТА. ЗАЩОТО ВСЕКИ ОТ НАС ИМА РОЛЯ, КОЯТО ДА ИЗИГРАЕ, А НА НЯКОИ Е ОТРЕДЕНА ГЛАВНА РОЛЯ. ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ ДЖЕЙМС БАЛОГ,„ЛЕДЕНИЯ РАЗКАЗВАЧ“, И ИСТОРИЯТА, КОЯТО ТОЙ ИМА ДА НИ РАЗКАЖЕ.

 

ТЕКСТ: ЦВЕТЕЛИНА КОИЛОВА

СНИМКИ: JAMES BALOG / EXTREME ICE SURVEY

 

 

 

 

Някои от нас са скептично настроени към глобалното затопляне, климатичните промени и топенето на ледниците. Други може би имат някаква представа, но не са наясно какво точно се случва на нашата планета дори в този момент. Вече имаме доказателство и нагледен пример за промените, които настъпват. При това доказателството е толкова реално, че би могло да опровергае всеки скептик.

Топенето на ледниците е сериозен, глобален и видим проблем и фотографът Джеймс Балог ни показва защо.

 

Намираме Джеймс в Колорадо, където той живее заедно със съпругата си Сюзан и дъщерите им Симон и Емили. Поводът, по който се чуваме с него, се нарича „Лед“ . Обикновена трибуквена дума, зад която обаче се крие нещо много повече, защото „Лед“ е името на един вълнуващ филм, в който Джеймс и неговият екип са вложили няколко години работа, огромно количество енергия и множество безсънни нощи.

 

 

Филмът дебютира в началото на 2012 г. и до момента има спечелени повече от 30 награди, сред които за „Най-добър документален филм“ от Sundance Film Festival, Berkshire Film Festival, Big Sky Film Festival и Crested Butte Film Festival. Тринайсет пъти е печелил Награда на публиката на 13 различни фестивала.

 

 

„Лед“ е носител и на още 10 други награди, сред които „Най-добър филм на екологична тематика“ на Vancouver International Mountain FilmFestival и „Най-добър приключенски филм“ на Boulder Film Festival. Зад всички тези отличия обаче стои една вълнуваща история, чието начало е поставено през 2007 г. Това е годината, когато Джеймс Балог…

 

 

 

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ THE EXPLORER.

 

This entry was posted in Green Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply