„Сий Шепърд“

В НАЧАЛОТО НА 2011 Г. ЯПОНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ОБЯВИ, ЧЕ ВСЛЕДСТВИЕ НА РАДИКАЛНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА „СИЙ ШЕПЪРД“ ЛОВЪТ НА КИТОВЕ В АНТАРКТИЧЕСКИ ВОДИ ЩЕ БЪДЕ ПРЕКРАТЕН. ПО-КЪСНО ОБАЧЕ БЕШЕ УСТАНОВЕНО, ЧЕ НЕМАЛКА ЧАСТ ОТ СУМИТЕ, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЩЕТИТЕ ОТ ЦУНАМИТО, СА БИЛИ ПОХАРЧЕНИ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЛОВА НА КИТОВЕ.

 

ТЕКСТ: ВЕРОНИКА КРИЩОФ

СНИМКИ: „СИЙ ШЕПЪРД“

 

На 20.02.2011 г., докато плавахмев Антарктическия океан, научихме сензационната новина, че вследствие на радикалните действияна „Сий Шепърд“ японската риболовна промишленост е изпаднала в тежко икономическо затруднение и ловът на китове в антарктически води ще бъдепрекратен. Отначало всички повярвахме на новината, повярвахме, че мораториумът от 1986 г. най-после ще бъде спазен и, че китовете необезпокоявано ще могатда търсят храна във водите близо до ледения континент. Благодарение на спонсорите ни всяко наше акостиране е приятно преживяване, но когато на 06.03.2011 г. слязохме в любимия ни пристанищен град Хобарт в Тасмания, целият град празнуваше победното ни завръщане.

 

Още същата вечер, по време на тържеството по случай посрещането ни, нашите капитани Пол Уотсън и Алекс Корнелисен изразиха надежда, че информацията отговаря на истината, и предупредиха, че „Сий Шепърд“ ще следи с повишено внимание всяко действие на японското китоловно лоби и ако ловът на китове все пак продължи, японският флот отново ще си има работа със „Сий Шепърд“. Неслучайно се усъмнихме във верността на информацията – предишното лято на японската вътрешнополитическа сцена на няколко пъти се стигна до спорове между либералите, които настояват да бъде спрян ловът на китове, и дясноцентристките партии, за които ловът на китове е национална гордост.

 

През октомври 2011 г. пресконференцията на Министерството на земеделието, горите и риболова на Япония попари всичките ни надежди. Официално беше съобщено, че 2.28 млрд. йени (ок. 28 млн. долара) – значителна част от международните дарения…

 

 

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ THE EXPLORER.

This entry was posted in Green Explorer, News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply