По стъпките на Робърт Фалкън Скот

През 1911 г. двама полярни изследователи се отправят към Южния полюс с една заветна

цел – да бъдат първите, стъпили там. Това са Роалд Амундсен и Робърт Фалкън Скот, двама съперници, всеки от които желае да запише името си в историята.

 

На 1 юни 1910 г. на борда на кораба „Тера Нова“ Скот се отправя към Южния полюс, за да достигне шест месеца по-късно залива Макмърдо, където хвърля котва и стартира приготовленията си. Приключението му започва едва на 2 ноември 1911 г., месец след като Роалд Амундсен вече се е отправил към Южния полюс. Експедицията на Скот, от своя страна, още с тръгването си е споходена от неочаквани трудности. На последните 250 км остават само петима от екипа: Робърт Скот, Едуард Уилсън, Хенри Боуърс, Лоурънс Оутс и Едгар Ивънс. Те достигат целта на 17 януари 1912 г., но установяват, че Амундсен ги е изпреварил с пет седмици. Скот записва в дневника си: „Норвежците са ни изпреварили – Амундсен се оказа първи на полюса! Чудовищно разочарование! Всички мъки и трудности – заради какво? С ужас мисля за обратния път…”

 

Обезсърчени и сломени, Скот и другарите му обръщат посоката на обратно, но ги застига истинска трагедия. Един по един всеки намира смъртта си сред суровите ледове, а последните думи на Скот, записани в дневника му на 29 март 1912 г., са: „Ние знаехме, че поемаме огромен риск. Обстоятелствата бяха против нас и няма основание да се жалваме.“ Той така и не успява да завърши своето полярно пътуване.

 

 

 

Сега двама британски изследователи се надяват да успеят да осъществят незавършеното пътуване на Робърт Фалкън Скот. Бен Сандърс и Тарка Лерпиниер са на последния етап от приготовленията на един обещаващ проект. Само след няколко седмици двамата полярни ветерани ще стартират своята експедиция „Скот“, по време на която ще изживеят съдбоносното приключение на Робърт Фалкън Скот от 1911 г., и дано късметът бъде на тяхна страна.

 

Бен и Тарка обявиха официално експедицията си по-рано тази година, а стартът вече е много близо – в средата на октомври. Планът е цялото пътуване да им отнеме около 110 дни, като начална дестинация да бъде Пунта Аренас, Чили. Оттам двамата авантюристи ще чакат благоприятно време, за да могат да се отправят към шелфовия лед Рос. Същинското приключение ще започне на нос Евънс, откъдето двамата мъже ще се отправят все по на юг и по на юг в едни от най-безлюдните и сурови терени на Земята. Ще преминат общо 2896 км по пътя си към полюса и обратно до брега. Ще следват стъпките на Скот и пътя, по който той е възнамерявал да мине преди повече от сто години. Пътуването им няма да бъде никак леко, защото Бен и Тарка не възнамеряват да използват чужда помощ, а да разчитат изцяло на собствените си способности. Ако експедиция „Скот“ бъде успешно завършена, тя ще се превърне в най-дългата полярна експедиция без допълнителна подкрепа, осъществявана някога.

 

За подобно начинание определено ще е нужно да са максимално съсредоточени, посветени на пътуването си и с голяма доза късмет. Умората, самотата и евентуалните проблеми с екипировката са само малка част от трудностите, които ще се налага да преодоляват.

 

Желаем им късмет и ще следим експедицията им с интерес.

 

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: scottexpedition.com
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply