Тийнейджър ще се спуска до Южния полюс за рекордно време

Този декември 19-годишният Паркър Лиаутауд (Parker Liautaud) ще се впусне в опасно и екстремно ски начинание в опит да подобри рекорда за най-бързо достигане до Южния полюс. Стартът ще е от шелфовия лед Рос, един от най големите ледници в света.

 

Целта на Паркър е да покрие цялото разстояние от 643 км в рамките само на 22 дни. Началото на експедицията е предвидено за 3-и декември и ще е истинско изпитание на човешката воля и издръжливост. За да подобри световния рекорд, Паркър ще трябва да изминава средно по 29 км на ден, което е много, имайки предвид тежките условия в толкова суров терен, където температурите могат да паднат рязко от -28°С до -60°С, а силните ветрове и внезапните снежни бури никак не са за подценяване.

 

Въпреки трудностите, пред които Паркър може да се изправи този декември, ако мисията му е успешна, той ще стане най-младият човек, спуснал се със ски по целия път до Южния полюс за рекордно кратко време.

 

За Паркър това не е първото полярно пътуване, в което участва. Той е бил на Антарктика три пъти досега, но никога не е изминавал абсолютно целия път до  полюса. На предишните си пътувания е придружаван от ветерана на полярни експедиции Дъг Стоуп (Doug Stoup), който е възможно да се присъедини към момчето на даден етап от експедицията.

 

С подобно начинание Паркър иска да насочи общественото внимание към климатичните промени, глобалното затопляне и ефектите, които те пораждат върху снежната покривка на Антарктида.

 

Експедицията на Паркър ще може да бъде проследена на този сайт, на който към момента има часовник, отброяващ дните, часовете и минутите до старта. А кратък трейлър можете да видите тук.

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: Интернет
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply