21 върха и р. Ганг в допълнение

През 2011 г. фотографът и алпинист Джейк Нортън стартира амбициозен проект с името Challenge 21. Защо 21? Защото крайната цел на Джейк е да стане първият човек, изкачил трите най-високи върха на седемте континента.

 

С подобно предизвикателство Джейк няма за цел единствено да привлече вниманието към себе си, а да го  насочи и към един глобален и значим проблем, за чието решение е необходима голяма обществена ангажираност. Става дума за достъпа до питейна вода в по-слаборазвитите страни и пестенето на такава в развитите държави.

 

Проектът е стартиран през 2011 г., а екипът зад него работи усърдно за постигане на набелязаните цели. Досега е достигнал до повече от един милион души по света, като са набрани над 260 хил. долара по програмата Water For People. Първоначалният план обаче е бил в рамките на 3-4 години да бъдат набрани поне 2.1 милиона долара, както и да бъдат привлечени, активирани или обвързани по-голям брой хора към идеята за постоянен достъп до питейна вода навсякъде и за всеки.

 


Постигнатите резултати към момента не са никак малки, но въпреки това Джейк е на мнение, че могат да се подобрят още повече. Затова той продължава да следва мотото на Challenge 21: „Вода за всички… връх в подходящия момент“.

 

Докъде е стигнал обаче Джейк Нортън със своите 21 върха до сега? Към момента в списъка му са отметнати вр. Килиманджаро (5895 м), вр. Кения (5199 м) и вр. Стенли (5109 м) в Уганда, както и вр. Еверест (8848 м), вр. Маккинли (6194 м) в САЩ, вр. Пико де Орисаба (4640 м) в Мексико и вр. Аконкагуа (6962 м) в Аржентина.

 

В една от публикациите на блога на Challenge 21 Нортън съобщава и за предстояща експедиция, чийто фокус ще бъде върху една от най-важните реки на планетата – Ганг. В предстоящата експедиция ще вземат участие също Пийт МакБридж и Дейвид Мортън. Тримата плануват да се изкачат до вр. Чаукхумба IV (6885 м), откъдето минава един от главните притоци на р. Ганг. След като достигне върха, групата ще се насочи към ледника Ганготри, откъдето извира реката. Ще преминат цялото й поречие до Бенгалския залив, където реката се влива в Индийския океан. По време на пътуването си ще заснемат и документален филм, който ще визуализира живота на реката от началото до края й. В културен и икономически план Ганг е една от най-значимите реки на света, но както се оказва, е и една от най-замърсените. Противопоставянето на тези два аспекта ще бъдат част от историята.

 

Очаква се началото на  експедицията да бъде поставено по-късно тази година. Очакваме да бъдат показани добри кадри от планините в Индия, както и свещената роля, която Ганг играе в живота на местните хора.

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: Challenge 21
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply