Превръща ли се в езеро Северният полюс?

Днес Северният полюс може би изглежда малко по-различно, отколкото си представяли, защото към момента той е всъщност езеро.

 

От Обсерваторията по околната среда на Северния полюс (North Pole Environmental Observatory) публикуваха 2-минутно видео от типа time-lapse, на което ясно се вижда засиленото топене на арктическите ледове. От пролетта на 2000 г. учените следят температурите и скоростта, с която големите снежни покривки изчезват.  Натрупаният снимков материал показва, че от 2002 г. насам се наблюдава непрестанно топене на ледовете. Юли обикновено е най-топлият месец, но тази година на Северния полюс са измерени температури с над 1 до 3 градуса по-високи от средните за района.

 

Плиткото езеро, което се вижда на снимката, е образувано от разтопени ледове на Върха на света, съобщават от Обсерваторията.

 

Както знаем, арктическите райони са едни от най-засегнатите вследствие на климатичните промени. Площта на ледената покривка се разширява и свива всяка година в зависимост от сезоните, но достигнатият минимум от последното лято е най-ниският измерен до момента. Освен това показателите и за изтеклата зима се нареждат на шесто място като най-ниски измерени от 1970 г. насам, когато Обсерваторията стартира своята дейност.

 


Текст: Цветелина Коилова
Източник: Visser, Nick. North Pole Melting Leaves Small Lake At The Top Of The World. HuffPost Green. 07.25.2013. Available from: http://www.huffingtonpost.com/2013/07/25/north-pole-melting-leaves_n_3652373.html?utm_hp_ref=mostpopular
This entry was posted in Global Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply