Вторият Марко Поло

ХАРИ РУТЩЕЙН Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ЧОВЕК В ИСТОРИЯТА, ПРЕМИНАЛ ПО МАРШРУТА НА ВЕЛИКИЯ ПЪТЕШЕСТВЕНИК ОТ ВЕНЕЦИЯ ДО КИТАЙ


Когато Хари Рутщейн узнава, че нито един пътешественик не е повторил по земя маршрута на Марко Поло от Европа до Китай, той решава да стане първият.
„През следващото десетилетие щях да пътувам по същите пътища, по които и този търговец, човекът, чиято книга и открития поставят началото на модерната ера на глобализацията.” Дори когато всички обстоятелства са срещу него, той не се отказва от мисията, която сам си възлага. Необходими са му три експедиции и десет години от 1975 до 1985, а резултатът от фантастичната му авантюра е книгата „Одисеята на Марко Поло” /на испански от Nowtilus/. Интензивните хроники на това пътуване побират хиляди случки, исторически факти и наситени емоции. „Пътуването се превърна във вълнуващ маршрут на открития от необятните пустини до най-високите планини на планетата”. 21 000 километра от Венеция през Израел, Турция, Иран, Афганистан и Пакистан до Китай. Един и същи маршрут и две различни, обогатяващи се взаимно перспективи, разделени от седем века. „Фрагменти от дневника на Марко Поло са преплетени в моята книга, за да придадат автентичност и за да потвърдят колко малко са се променили тези места в продължение на седемстотин години.”

 

Младият Марко Поло пътува с баща си и чичо си през 1271г. Записките му предизвикват истински скандал, а той е осмян и заклеймен като лъжец. Векове по-късно писанията му са признати за първия документ разказващ за Изтока. А пътешествието му е обявено за „пътуването на пътуванията на XIII век”. Малко преди да умре Марко Поло споделя, че е разказал само половината от това, което е видял. И днес обаче някои историци поставят под съмнение, че той е достигнал толкова далеч.

 

Превърнал се в модерна версия на великия пътешественик, Хари Рутщейн разказва в какво се състои подвига на търговеца, който успява да разшири търговските империи на средновековна Европа и да промени представите за света през XIII век. Първата експедиция е вълнуваща авантюра на трима американци в търсене на най-далечните места и най-екзотичните култури. Към Хари се присъединява 19-годишният му син Ричард /и отново съвпадение, приблизително на тази възраст е и Марко Поло, когато тръгва на път./ и Джоан Крол, антрополог, медицинска сестра, артистка и съавторка на книгата „По следите на Марко Поло”. Малкият екип знае отправната си точка и крайната си цел. За да осъществят мечтата си, те използват всички методи за придвижване на разположение – коне, камили, трактори, салове от козя кожа.

 

 

Експедиция 1975 – Без следи върху пясъка
След няколко-дневен престой в дома на Марко Поло във Венеция, превърнат в хотел и пицария, тримата отплават на не осоено стабилен 10-метров платноход за Турция. В Кипър са арестувани, но остават в затвора съвсем малко. Скоро отново са на път.  Веднъж на азиатска земя, едно от големите предизвикателства е да преоткрият изгубения турски град Аяс. Тук акостира и Марко Поло, пристигайки от Израел. Пътуването продължава през Кападокия и екзотичната планина Арарат. Оттам стигат до двете големи пустини на Иран и Афганистан. „През непоносимата жега на иранските пустини си проправихме път благодарение на малък автомобил, с който се озовахме в най-красивия град на света, Исфахан. И после на юг към Персийския залив. Разнебитен автобус и няколко номади ни отведоха на север, по пътища от сол и пустинен пясък, от вътрешността на Иран до границита с Афганистан. През 1975г. там сякаш съвсем малко неща се бяха променили. Тъй като в тази ислямска държава бяхме смятани за „неверници”, два пъти ни заплашиха с обезглавяване, ако продължим пътя си през северните пустини. Така че се опитахме да не оставяме следи върху финия пясък. Този стерилен пясък позволяваше да се пътува единствено на камили или камиони с покрити с мазнина колела”. В този момент желанието да продължат по стъпките на Марко Поло е осуетено от планините и политиката. Сняг покрива прохода Хиндукуш, а Китай им отказва входна виза. След четири месеца експедицията се връща в САЩ.

 

Експедиция 1981 – На покрива на света

 

През лятото Хари Рутщейн продължава маршрута на Марко Поло от точката, където бяхме прекъсва първото пътуване, в Хинду Куш, на границата между Афганистан и Пакистан. Авантюристите поемат през планината Каракорум. Това пътуване се превръща и в документалния филм On the Roof of the World with Marco Polo, заснет от пет-членен екип и показващ живота в най-голямата планинска верига в света. От Афганистан до планините Кун Лун в Китай пътешествениците напредват близо 500км пеша, с джип, на кон и дори на сал от надути кози кожи, който им помага да прекосят бурните реки.

 

Експедиция 1985 – Пътят на коприната

 

След 12 години борба Хари Рутщейн се сдобива с виза за Китай, за която съдейства тогавашният американския вицепрезидент Джордж Буш. „На 15 август 1985г., в планина Кунджераб, се превърнах в първия чужденец от 1949г., който влизаше официално в Народна република Китай през западната й граница”. Предстои му Западен Китай, Пътя на коприната, пустините Гоби и Такламакан, Монголия и Шанаду до финалната точка на пътуването – Пекин. „Подобно на отдалечените региони на Централна Азия, и Западен Китай не се беше променил от времето на Марко Поло. Всъщност можехме да ползваме неговата книга за гид”, коментира авторът. „Някогашният Път на коприната, който Марко Поло следва по периферията на пустинята Такламакан, е бил изоставен през XVI век. Това са 2500 км опустошителен пясък, с малко хора и още по-малко пътища”. През пустинята Гоби стигат до Монголия и след това до Шанаду, летния дворец на Кублай хан. „Марко Поло прави пътуването си по този начин и аз го последвах седем века по-късно”, пише Хари Рутщейн на края на едно невероятното и трудно повторимо пътуване.

 

Кой е Хари Рутщейн?

 

През 1965г. той създава фирмата Nurad, която развива продукти за телекомуникационния сектор и отбранителната индустрия. Компанията създава система за електронно събиране на новини за телевизията, която позволява за първи път да се предават на живо новини от далечни места по няколко тв канала. От 1975г. изнася лекции по темата за Марко Поло по цял свят. Клубът на изследователите на Ню Йорк и The Royal Geographical Society в Лондон го приемат за свой член. Също като Марко Поло, и Хари Рутщейн е търговец. Чрез фирмата си Dorado International той продава на западни страни високотехнологични продукти, направени в Китай. През 1988г. е поканен от СССР да съдейства за износа на руски електронни продукти на западните пазари. През 2007г. продава дяловете се в тези компании, за да се отдаде изцяло на книгата „Одисеята на Марко Поло”. Хари Рутщейн е основател на фондация „Марко Поло”, която цели по-пълноценното разбирателство между Изтока и Запада.  Той става свидетел на успеха на пътеписите си на английски. Умира през юли 2010г., докато още е в процес отпечатването на испанското издание.

This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply