През пустинята Гоби

Преди няколко години трима професионални бегачи осъществяват първото преминаване на пустинята Сахара, тичайки.

 

Чарлз Енгъл (САЩ), Рей Захаб (Канада) и Кевин Лин (Тайван) стартират своето пътуване в края на 2006 г. и 111 дни по-късно, през февруари 2007 г., стават първите хора, пробягали цяла Сахара. Изминатото от тях разстояние е 6920 км, което се равнява на около 62 км на ден, като бегачите са били принудени да преодоляват суровите условия на пустинята, сред които пясъчни бури и големи температурни амплитуди.

По пътя си тримата бегачи минават през общо шест  държави: Сенегал, Мавритания, Мали, Нигерия, Либия и Египет, като навсякъде са посрещнати радушно от местните племена.

 

 

Сега двама от тези бегачи се отправят на ново предизвикателство, но този път през пустинята Гоби. Кевин Лин и Рей Захаб възнамеряват да пробягат 2300 км само за 35 дни, като за да изпълнят плана си ще трябва да изминават от 70 до 80 км дневно. Кевин и Рей ще имат на помощ специален екип, който обаче поради суровите условия на пустинята ще може да снабдява бегачите с необходимите им ресурси само веднъж или два пъти на ден. Това означава, че Кевин и Рей ще трябва да носят със себе си достатъчно вода и храна, която да им стигне до следващото пристигане на екипа.

 

По време на тичането си през Гоби  двамата бегачи ще влязат в пряк контакт и с местното монголско население, за което тази неприветлива местност е роден дом. Наименованието на пустинята Гоби има именно монголски корени и означавапустиня. Рей и Кевин са си поставили за цел да съберат повече информация за постоянното разрастване на пустинята и се надяват местните монголци да им помогнат като преки свидетели на това природно явление.

Денят, в който сериозното тичане ще започне, е тази неделя (23 юни). Рей пристига в Монголия от Канада, а Кевин – от Тайван, като двамата ще имат няколко дни да си починат от пътуването, да довършат всички приготовления, както и да се климатизират преди Големия старт.

 

Трейлър към предстоящото начинание на Кевин и Рей можете да видите тук.

———————————————————————————

Update:
Видео към ден 1-и от преминаването на пустинята Гоби – Кевин и Рей изминават 61 км

Видео към ден 2-ри от преминаването на Гоби – Кевин и Рей изминават 70 км

Видео към ден 3-и от преминаването на Гоби – Кевин и Рей изминават още 70 км

Видео от ден 4-и 5-и от преминаването на Гоби

 

 

Снимка 1: Чарлз Енгъл, Кевин Лин и Рей Захаб по време на приключението им през Сахара
Текст: Цветелина Коилова
Източник: Running the SaharaExpedition Gobi website

 

This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply