Колко са опасни всъщност най-високите върхове в света?

Факт е, че планинското катерене и алпинизмът са опасни занимания. И може би точно това привлича хората към тях. Изкачването на поне един 8-хилядник и най-вече покоряването на вр. Еверест (8848 м) намира място в списъка с желания на почти всеки приключенец.

 

Наскоро се навършиха 60 години от първото изкачване на Покрива на света, осъществено от Едмънд Хилъри и шерпа Тенсинг Норгей на 29 май 1953 г. От тогава един след друг катерачи, алпинисти и ентусиасти се отправят към Хималаите в търсене на приключения и опасности.

 

И много от тях поставят различни рекорди. Съвсем наскоро, на 23 май 2013 г., японецът Юичиро Миура стана най-възрастният човек, стъпил на Еверест. Юичиро е на 80 години.

 

През 2010 г., от друга страна, американецът Джордън Ромеро покори върха едва 13-годишен, с които влезе в рекордите като най-младият човек, изкачил Еверест.

 

Статистиката показва, че успешните покорявания на Еверест до март 2012 г. са общо 5656, което не е никак малко за един от най-опасните върхове в света.

 

И стигаме до същината на въпроса. Колко е опасно всъщност да се отправиш на едно пътуване към облаците в стремеж да достигнеш 8000 метра надморска височина?

 

Според графика, публикувана в The Economist, към момента Еверест си остава един от най-изкачваните 8-хилядници в света, но не и най-опасният. Класацията водят върховете К2 и Анапурна що се отнася до процентното съотношение на успешните изкачвания и на тези, завършили с трагичен край.

 

За повече информация вижте графиката по-долу. Данните са наистина любопитни.

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Снимка 1: Юичиро Миура
Снимка 2: Графика от The Economist
This entry was posted in Global Explorer. Bookmark the permalink.

4 Responses to Колко са опасни всъщност най-високите върхове в света?

  1. Pingback: nouveau maillot equipe de france 2013

  2. Pingback: maillot de foot

  3. Pingback: lunette ray ban

  4. Pingback: maillot Real Madrid

Leave a Reply