Да се състезаваме до Полюса

На 4-и април Гавин Бейт се отправи на своята соло експедиция към Северния полюс. С  уточнението обаче, че неговата цел не е географският Северен полюс (на 90° с.ш.), а  Северният магнитен полюс.

На пръв поглед Гавин прилича на останалите авантюристи, които се отправят към Севера в търсене на приключение и за да подложат на изпитание  собствените си умения и издръжливост. Той тръгва от Канада с намерението да изминава приблизително по 17 км ден, покривайки  общо 550-те км, които го делят  от  Северния магнитен полюс. През 1996 г.  магнитният полюс е записан с координати 78°35’с.ш. и 104°11’и.д. и именно натам се е отправил Гавин. Той планира да измине цялото разстояние сам, ползвайки ски и теглейки шейна, натоварена с необходимия му багаж и храна.

Сега следва по-съществената част. Защо експедицията на Гавин Бейт носи името Race Me To The Pole (Да се състезаваме до Полюса) и защо подобно наименование наистина й приляга?

Целта на това екстремно соло пътуване е всъщност Гавин Бейт да набере средства за своя тръст Moving Mountains - организация, посветена на устойчивото развитие в Танзания, Кения, Борнео и Непал. Всеки 25 метра от онези 550 км, които делят Гавин от Северния магнитен полюс, се равняват на един дарен на организацията паунд. Състезавайки се реално с неопределен брой хора, идеята на Гавин е необходимите за тръста средства да се съберат по-бързо, отколкото той самият би достигнал полюса.

Към момента резултатът е 423 км на 347 км в полза на соло авантюриста, като са събрани почти 14000 паунда. Ще следим надпреварата, за  да видим дали нещата няма да се обърнат в последния момент.

 

 

 

Текст: Цветелина Коилова
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply