Три години на меден месец

Ейми и Дейв Фрийман определено знаят как се прекарва един динамичен и изпълнен с приключения меден месец.

Семейство Фрийман сключват брак в началото на 2010 г. и малко по-късно, на 22 април, Денят на Земята, се отправят на една 3-годишна одисея.

В рамките на своето епично пътешествие Ейми и Дейв пътуват с каяк, кану, шейна или пеш, като покриват общо над 18700 км и минават през някои от най-отдалечените и труднодостъпни райони в Северна Америка.

На 4 април 2013 г. щастливата двойка пристигна на крайбрежието в гр. Кийт Уест, щата Флорида, с което успешно завършиха своето пътешествие.

 

Целта на начинанието им през тези три години беше да се опитат да ангажират колкото може повече млади хора със занимания на открито сред природата. По време на експедицията си двойката стартира собствен уебсайт, наречен The Wilderness Classroom (Класната стая на дивата природа), чрез който Ейми и Дейв споделят преживяванията от своето пътуване с повече от 80 хиляди ученици в основните и средните училища по цял свят. Сайтът предоставя учебни планове и задачи, които имат за цел да вдъхновят младите хора да научат повече за света около нас. По време на тригодишното си пътуване Ейми и Дейв се срещат лично с над 25 000 ученици.

 

 

Маршрутът, през който е преминала щастливата двойка, е следният:

Тръгват от гр. Белингам, щата Вашингтон, като се придвижват на север чрез гребане на каяк по тихоокеанското крайбрежие на Канада. Изминават 2252 км за месец и половина.

Слизайки от каяка, се прехвърлят на кану в градчето Скагуей в Аляска, като в рамките на 4 месеца изминават 2811 км.

Следват 4 месеца и 1450 км придвижване с шейна, теглена от кучета, из северозападните райони на Канада.

На път за Минесота в рамките на 5 месеца изминават 4350 км, връщайки се към познатото вече кану.

А от Минесота до Монреал в Квебек, използвайки отново каяк, покриват 2091 км в рамките на 2 месеца.

Последният етап от пътуването е до града Кийт Уест в щата Флорида, до който Дейв и Ейми достигат отново плавайки с каяк, като за 10 месеца изминават последните 5792 км от пътуването си.

 

 

Снимка 1: Маршрутът на пътуването
Снимка 2: Ейми и Дейв на брега на гр. Кийт Уест в щата Флорида // фотограф: Bryan Hansel
Текст: Цветелина Коилова
This entry was posted in Active Explorer, News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply