Pink Polar Expedition

Във вдъхновяващо търсене на вътрешната сила.


Австралиецът Геоф Уилсън планира  соло антарктическа експедиция през ноември тази година. На пръв поглед нищо ново и необичайно, все повече хора се отправят към Севера в търсене на адреналин или за да открият и прекрачат собствените си граници.

 

Pink Polar обаче е една по-различна експедиция.

 

 

Тази есен Геоф Уилсън ще прекоси големите северни ледове, теглейки след себе си шейна с необходимите му провизии, но особеното е, че шейната ще бъде във  формата на огромни женски гърди. Целта на тази леко екстравагантна мисия е Уилсън да привлече общественото внимание към едно много тежко съвременно заболяване, рака на гърдата. Чрез експедиция Pink Polar австралиецът иска също така да подкрепи и да набере средства за своя приятелка, Кати Карлайл, която се е сблъсквала с рака на гърдата вече два пъти. Тласкайки собствените си способности до краен предел, Уилсън иска своеобразно да извърви пътя на трудностите така, както Кати го е направила, борейки се с болестта.

 

Уилсън планира  64-дневно изпитание, като освен всичко се надява да постави и нов рекорд за прекосяване на Антарктида. По време на експедицията си Уилсън ще се предвижва пеша, със ски или практикувайки кайтсърфинг [1].

 

Подобни екстремни преживявания не са нещо необичайно за него, защото той вече е прекосявал пустините Сахара в Африка и Симпсън в Австралия. В момента обаче Уилсън се подготвя за предстоящата му експедиция, като тренира теглене на шейна, натоварена с всички провизии и целия товар, които ще му бъдат необходими през ноември.

 

„При -37С° ледените кристали са като кинжали, а да удържаш шейната след себе си е все едно се бориш с плаващи пясъци. Изненадах се колко много усилия изисква всяко едно движение и съм леко обезпокоен, но въпреки това успях да премина 4 км за 3 часа“ – споделя  Уилсън след една от тренировките си.

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: 5thelementexpeditions.com/pink-polar/

 


[1] Кайтсърф или кайтсърфинг (на англ. kitesurfing, образувано от думите kite – хвърчило и surf – сърф) е сравнително нов спорт, при който се използва хвърчило за придвиждане.
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply