Нов световен рекорд за соло плаване през Атлантическия океан

Гребецът Чарли Питчер завърши успешно своята соло експедиция през Атлантическия океан (Transatlantic Solo) в сряда, 13 март, поставяйки нов световен рекорд.

Англичанинът измина приблизително 4667 км в рамките на 35 дни и 33 мин., подобрявайки  предишния рекорд с 5 дни, 9 часа и 6 мин.

 

Чарли Питчер започва своето пътуване на 6 февруари, стартирайки от остров Ла Гомера, един от седемте Канарски острова, и завършвайки на остров Барбадос в Карибско море.

 

Гребецът отдава успеха си на строгия график, доброто време, както и на подходящата си екипировка. Специално построената за пътуването лодка, с която е плавал, е дълга 6.5 метра и с покрит с карбонови влакна корпус.

 

По време на 35-дневното си плаване Питчер е трябвало да изминава около 133 км на ден, което е наистина внушително разстояние за соло гребец. Целта на Питчер още от самото начало е била да стане първият човек, преминал Атлантическия океан за по-малко от 40 дни, като предишният рекорд е бил 40 дни, 9 часа и 44 мин.

 

За Чарли Питчер тази експедиция е най-трудното нещо, което някога е правил, но въпреки това споделя, че е горд от постигнатото.

„Последната ми нощ в открити води всъщност беше най-лошата. Вълните станаха по-големи, вятърът – по-силен, а аз съмият вече бях много уморен, което влоши нещата допълнително.“

 

Чарли използва вниманието, насочено към него и начинанието му в момента, за да привлече погледите на хората и върху две благотворителни организации, които той подкрепя. Това са С Груп, подпомагащи ранени британски войници, и детската болница в квартал Блумсбъри в Лондон (The Great Ormond Street Hospital).

 

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Снимки: Интернет
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply