Великата африканска експедиция

Великата африканска експедиция (The Great African Expedition) – 5 години, разделени в 9 отделни експедиции – едно етнографско проучване дълбоко в сърцето на Африка.

 

Това е същината на един мащабен и амбициозен проект, който тече в момента. Негов инициатор и главно действащо лице е Джулиън Монрой Фишър, антрополог и модерен изследовател на днешна Африка.

Идеята на Фишър е да премине през същите маршрути, през които са преминали някогашните изследователи на Африка от XIX век, и да сравни техните документи и сведения със своите собствени наблюдения. Сред изследователите, чиито пътища Фишър ще преповтаря, са Самюъл Бейкър, Оскар Бауман, Ричард Франсис Бъртън, Дейвид Ливингстън и др. Всичко, което те са записали и оставили като сведения за своята Африка на XIX век, ще бъде сравнено от Фишър с неговата Африка на XXI век.

 

 

Като едно мащабно 5-годишно проучване Великата африканска експедиция е разделена на 9 основни етапа:

I етап (завършен през май, 2012 г.) – пеша по поречието на р. Нил, от Кайро до Хартум (столицата на Судан)

II етап (завършен през февруари, 2013 г.) – от Джуба (столица на Република Южен Судан) през Уганда, по поречието на река Нил, през Национален парк „Мърчисън Фолс“ и източния бряг на езерото Алберт

III етап (планиран за 2013-2014) – река Кагера и обиколка на езерото Виктория

IV етап (планиран за 2013 2014) – Занзибар, градовете Табора, Багамойо и Уджиджи в Танзания, както и обиколка на езерото Танганика

V етап – по горното течение на река Луалаба, най-големият приток на река Конго; както и по самата река Конго

VI етап – обиколки около езерата Малави, Бангвеулу и Мверу

VII етап – река Замбези

VIII етап – река Габон и река Огоуе

IX етап – през реките Гамбия и Нигер до град Тимбукту в държавата Мали

Към момента са завършени първи и втори етап на Великата африканска експедиция, а целият проект се очаква да бъде приключен през 2016 г.

През първия и втория етап на експедицията Фишър е следвал стъпките на британския изследовател Самюъл Уайт Бейкър, който през март 1861 г. започва четиригодишната  експедиционна дейност в Централна Африка с цел да открие извора на река Нил.

 

 

 

Снимка 1: Карта на Африка през 1885 г.
Снимка 2: Централна Африка и пътя, по който са минали нейните изследователи през 1841-88 г.
Текст: Цветелина Коилова
This entry was posted in Active Explorer, News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply