The Wild Few – на път през цяла Исландия

Това лято четирима приятели ще се отправят на едно дълго пътешествие, в което участие ще вземат също три коня и две камери. Тази експедиция ще носи името The Wild Few.

Дейв Грийн, Ейдриън Грийн, Дан Ринард и Джей Макмилиън ще предприемат 756-километрово пътуване по цялата дължина на остров Исландия, като по този начин ще станат първите, реализирали подобно начинание.

 

Маршрутът им започва от една от най-слабо населените области на острова и едновременно най-западна точка на Европа – скалите Латрабярг, известни с милионите птици, обитаващи района. Морският фар Бяргтангер, разположен върху тези 450-метрови отвеси, е отправната точка на експедицията, чиято крайна цел е да бъдат достигнати фермите, пръснати по полуостров Герпир в най-източната част на Исландия.

„Целта на това пътуване – споделят организаторите – е чрез природата да опознаем себе си, нашите приятелства и човешкия дух.”

Ръководителят на експедицията Дейв е израснал, игнорирайки множество знаци с надпис „Преминаването забранено”, и към днешна дата има зад гърба си завършени две големи пътувания. Той вярва, че едно от най-важните неща в живота са добрите приятели – това е и една от причините да се ожени за Ейдриън, негова съпруга и спътница при втората му експедиция – 3300-километрово приключение с кану през Канада.

Пътуването през Исландия ще бъде заснето от оператора Джей в документален филм, разказващ за всичките препятствия, през които ще трябва да преминат четиримата ентусиасти по време на своята експедиция. А тези премеждия няма да са никак малко, имайки предвид дивата природа на острова – ледникови реки, отвесни скали, активни вулкани и огромни глетчери. Фокусът на лентата обаче ще е върху търсенето на хармония и близост с естествения свят, към които в крайна сметка се стреми всеки един от нас.

По време на цялата експедиция Дейв, Ейдриън, Дан и Джей ще бъдат в компанията на три исландски коня, известни със своята издръжливост в суровия климат и условия на острова. Това всъщност е единствената порода коне, която се отглежда в Исландия. Изискванията за съхранението й са толкова стриктни, че е забранен внос на каквито и да било други коне, както и връщането на такива, които веднъж са напуснали острова. Силният дух на тези животни със сигурност ще е един от основните плюсове за успешния завършек на експедицията.

Приключението ще може да бъде съпреживяно от всички на The Wild Few.

 


 

 Текст: Тодор Станчев
Снимки: Архив The Wild Few
This entry was posted in Active Explorer, News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply