Кавказ. Първи български следи на връх Елбрус

КОЛКО НАВИСОКО В КАВКАЗ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗКАТЕРИШ, ЗА ДА ВИДИШ ЧЕРНО МОРЕ? ОТГОВОРЪТ: НА НАЙ-ВИСОКАТА ТОЧКА – ВРЪХ ЕЛБРУС, ИЗДИГАЩ СЕ НА 5642 МЕТРА НАДМОРСКА ВИСОЧИНА.

ТЕКСТ: ЦВЕТЕЛИНА КОИЛОВА

СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

 

През септември четирима българи достигнаха този най-висок връх в Русия и въпреки че не са могли да видят Черно море оттам, факт е – станаха първите българи, изкачили вр. Елбрус от северната му, по-трудна страна. Ето и имената им: Радослав Георгиев и Александър Александров от София, Георги Пенов от Ямбол, Митко Митев от Трявна, като в групата влиза и една жена – Цветана Петкова от София. Техен водач е бил Вячеслав Скрипко от Москва.

„Кавказ е като море от върхове”, споделя ни Радослав Георгиев, с когото се срещаме, за да ни разкаже по-подробно за българската експедиция. И сред това планинско „море“ се издига най-високата му „вълна“ – масивът на Елбрус, разделен на две – Източен (5621 м) и Западен (5642 м.) връх, като между тях е разположено голямо плато. Според легендите, това е мястото, където някога Зевс приковал Прометей. Легенда, разказвана често от местното население.

„Не, нямаше никого прикован. Поне докато ние бяхме там“ – коментира Радослав, за когото вр. Елбрус е стара планинска мечта. Но не е било лесно той и другите участници да се уверят лично. Преходът им е изморителен и тежък, но изпълнен с емоции и адреналин. Първо, стигат с високопроходим транспорт до Базовия лагер на височина 2500 м., на стотина километра навътре в Кавказ, след което правят две аклиматизационни изкачвания, с наклон на катерене приблизително 55°…

 

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В БР.1/2013 г. НА СПИСАНИЕ THE EXPLORER.

 

This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply