Упражнение по кубинско безгрижие – Част III

ПРЕДИ ДА СЕ ОТПРАВИМ НА ИЗТОК КЪМ ГРАДОВЕТЕ СИЕНФУЕГОС И ТРИНИДАД, ПОЕМАМЕ В ОБРАТНА ПОСОКА – КЪМ НАЙ-ЗАПАДНАТА КУБИНСКА ПРОВИНЦИЯ, ПИНАР ДЕЛРИО. ТАМ СЕ ОТГЛЕЖДА НАЙ-ДОБРИЯТ ТЮТЮН В КУБА, АКО НЕ И В СВЕТА, И СЕ НАМИРА ДОЛИНАТА ВИНЯЛЕС С НЕЙНИТЕ СТРАННИ ХЪЛМОВЕ, ОБЯВЕНА ОТ ЮНЕСКО ЗА ПАМЕТНИК НА СВЕТОВНОТО ПРИРОДНО НАСЛЕДСТВО.

ТЕКСТ И СНИМКИ: ЛЮДМИЛ АТАНАСОВ

Натоварваме се сутринта на вана и потегляме западно от Хавана по аутопистата. Навън е изключително топло и всички стопаджии (а те са много) са се съсредоточили по сенчестите места. От време на време се разминаваме с джипове на Chinese AutomotiveCorp., силно приличащи на УАЗ-ки, които от своя страна са взаимствали от първите „Тойота Лендкрузер“. Да живеят авторските права!

Първата ни спирка е Orquideario de Soroa – една от най-големите градини с орхидеи в света, или поне според кубинците. В градината ни разказват, че един от последните урагани е отнесъл значителна част от флората. За щастие растенията, за които са смятали, че ще са нужни години да се възстановят, само няколко месеца след природното бедствие вече са показали изключително подобрение. След орхидеите се насочваме към близкия водопад, но по пътя минаваме покрай едно заведение, което готвят за сватба – бели покривки, столове, облечени в бял плат, диджей, пълни маси, а пред ресторанта – сватбарската кола – стар, но прясно боядисан в жълто-зелено Шевролет.

Отбиваме се от магистралата и поемаме по криволичещ планински път, който след един час ни отвежда над долината Винялес с едноименното селце и уникалните карстови хълмове моготе, в превод: купа сено. На това чудесно място посещаваме Индианската пещера, която предлага разходка с лодка, и след това идва ред на едно от най-безумните произведения на изкуството, които сме виждали.

На оголена от растителността стена на едно от всичките моготета е нарисувана кратка интерпретация на Дарвиновата еволюция – от плазмодий до човек, като единственото свързващо звено се явяват динозаврите! Потегляме към един хотел, разположен сравнително високо, от който се разкрива прекрасна гледка към долината…

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В БР.1/2013 г. НА СПИСАНИЕ THE EXPLORER.

This entry was posted in Guide Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply