Галапагос. Ритуали на ухажването.

„ФАКТЪТ, ЧЕ ВИЕ СТЕ ТУК, Е ЕДНО ЧУДО”, СЕ ИЗПИСВА НА ЕКРАНА. НЯМА ЗВУК, САМО ИЗОБРАЖЕНИЯ И ПИСМЕНИ ПОСЛАНИЯ. НАМИРАМЕ СЕ НА ЛЕТИЩЕТО НА ОСТРОВ БАЛТРА, КОЕТО Е С РАЗМЕРИТЕ НА АВТОГАРА, И ОЧАКВАМЕ ПОЯВАТА НА НАШИЯ БАГАЖ. НАБЛИЗО СИ ДАВАТ СРЕЩА ДВЕ МОРСКИ ТЕЧЕНИЯ: СТУДЕНОТО ХУМБОЛД И ЕЛ НИНЬО, КОЕТО НОСИ ТОПЛАТА ВЪЛНА. ИМЕННО ТОЗИ СБЛЪСЪК НА ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИ Е ПРИЧИНАТА АРХИПЕЛАГЪТ ДА Е БИЛ НЕДОСТЪПЕН ЗА КОРАБИ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ДЕСЕТИЛЕТИЯ.


ТЕКСТ И СНИМКИ: СОЛЕДАТ МОРА

Морските летописи разказват как островите са били съзерцавани само отдалеч и как, подобно на свенливи дами, периодично са изчезвали от полезрението на моряците. От тази дълго оцеляла мистика произлиза прякорът на Галапагос – Чаровните острови.

Потегляме. Първата спирка е Санта Крус, централният остров, който ни посреща с плашещо развита урбанизация. Населението му вече наброява 19 000 души, 40% от постройките са хотели – всевъзможни по размер и архитектурни решения, има четири дискотеки, множество ресторанти, около 100 таксита, търсещи брод по калдъръмените улици, изпълнени с шумни туристи. Човек остава с впечатлението, че тук спокойствието вече е непознат феномен.

Сутрин е и близо до пристанището група рибари предлагат своя дневен улов в компанията на няколко пеликана, птици и морски вълци. По-късно мястото им ще заеме възрастна госпожа, продаваща огромни сладкиши домашно производство. А аз се питам колко ли животински вида са били заличени на Санта Крус, колко ли природа е изсечена, потъпкана, унищожена, за да се развие туристическият бизнес и хора от цял свят да откриват познатите удобства на всяка крачка.

За щастие не така стоят нещата на останалите острови от архипелага, общо 26 на брой. На тях все още властват биологичното разнообразие и магията, които са вдъхновили Чарлз Дарвин да напише прословутата си Теория на еволюцията, започната през 1835 г. именно на Галапагос.

Отвъд пейзажа в стил пощенска картичка – бял пясък, прозрачна вода, най-впечатляващото тук е способността на животинските индивиди да прекарват почти цялото си време в ухажване и репродукция…

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В БР.1/2013 г. НА СПИСАНИЕ THE EXPLORER.

This entry was posted in Green Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply