На 101 години и се подготвя за последния си маратон

Фауджа Сингх е на 101 години и се подготвя за последния си маратон – на 24-и февруари в Хонг Конг.

„Ще продължавам да тичам, за да вдъхновявам хората. Тичането е моят живот и наистина не бих спрял да се състезавам, докато не навърша поне 100 години.“

Фауджа Сингх определено сбъдна това свое желание. Неговият последен, девети маратон ще е този месец, на 24-и.

Самият Фауджа Сингх ще отбележи своя 102-ри рожден ден през април тази година. Роден е в Индия, в далечната 1911 г., като най-малкото от четири деца. През 60-те години се мести във Великобритания, като днес живее в Илфорд – предградие на Лондон.

Преоткрива тичането като част от живота си на 81 години, малко след смъртта на съпругата и сина си. Тогава започва да тича поне по 16 км на ден. Спортната си кариера започва на 89 години, когато се захваща сериозно с бягане и участие в маратони. Първата му изява е през 2000 г. на маратона в Лондон, където пробягва 42 километра за 6 ч. и 54 мин. След първото си състезание споделя:

„Първите 32 км не бяха трудни, през останалите 10 км тичах и говорех с Бог едновременно.“

След маратона в Лондон през 2000 г. Сингх не е спирал с тичането. Взема участие в различни маратони в Торонто, Ню Йорк и, разбира се, Лондон.

През 2003 г. пробягва маратона в Торонто за 5 ч. и 40 мин. и става световен рекордьор за най-бърз мъж над 90 години.

А относно края на спортната му кариера този месец, той споделя: „Да, маратонът в Хонг Конг ще ми бъде последният. Въпреки това ще продължавам да бягам ежедневно, поне по 4 часа на ден, покривайки по 12-14 км.“

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: The Times of India
Снимка: Интернет
This entry was posted in Active Explorer, Global Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply