Кучин. Хората от езерата.

КУЧИН СА ЕДНИ ОТ КОРЕННИТЕ НАРОДИ НА АЛЯСКА И САМИТЕ ТЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО ПЪРВАТА НАЦИЯ. СЛЕД ФОРМИРАНЕТО НА СЪВРЕМЕННИТЕ ДЪРЖАВИ ПОСЕЛЕНИЯТА ИМ ПОПАДАТ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ НА ГРАНИЦАТА МЕЖДУ САЩ И КАНАДА, В СЕВЕРНИТЕ ЧАСТИ НА АЛЯСКА, СЕВЕРОЗАПАДНИТЕ ТЕРИТОРИИ НА ТЕРИТОРИЯТА ЮКОН. ЗА ИСТОРИЯТА И ЖИВОТА НА ТОЗИ ИНТЕРЕСЕН И МАЛКО ПОЗНАТ НАРОД ИЗБРАХМЕ ДА ГОВОРИМ С ПРОФЕСОР БАЛИКСКИ, ЕДИН ОТ НЕГОВИТЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ.

Текст: тодор станчев
Снимки:  DEDDEDA WHITEНамираме „стария професор”, както се представя той, настанен в удобния си кабинетен стол. Срещата ни този път няма да е по повод третото издание на „Фестивала на етнографския филм”, а за да го върнем във времето, когато е работил на терен в суровия Канадски север.
Професор Асен Баликси е водеща фигура в културната и визуалната антропология повече от четири десетилетия, част от които е прекарал, изучавайки различни етноси и народи на няколко континента. Част от работата му е свързана с изучаването на ескимосите от двете страни на Беринговия проток, както и съседните на инуитите – индианци вунта кучин, които са обект на нашия разказ.

Истории от Голямата река

Олд Кроу е едно от тези поселения, градче, намиращо се между „Голямата река”, която на местен език звучи като „Юкон” и бреговете на морето Бофорт. Вунта кучин, както се наричат индианците от Олд Кроу, дали и името на съседния Национален парк Вунтут, което значи „много езера”, и само един поглед над парка е достатъчен да се убедим в това, както и защо местните се определят като „хората, живеещи сред езерата”.
Кучините са част от атабасканското езиково семейство, към което спадат и южните племена като апачи и навахо. Климатът в Олд Кроу е субарктически, а средната годишна температура е няколко градуса под нулата. Затова кучин изграждат стабилни дървени къщи и правят плоски шейни, наречени „тобоган”.

Естествено, един от първите ми въпроси към професора, който е изучавал кучин през лятото на 1961 година, е: „Защо избрахте да изследвате точно тази индианска общност?” „Защото – отвърна той – беше най-изолираното място в Канада за индианци и те бяха запазили голяма част от традиционните си вярвания и най-вече клановата структура”.

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ THE EXPLORER.

Асен Баликси е роден през 1929 година в Истанбул като Асен Николов. Работата му като етнограф го отвежда при ескимосите нетцилик, където работи между 1957 и 1965 година. Резултат на изследванията му са 11-те часа документални филми, обединени под името Netsilik Eskimo series. Теренната му работа го среща с кучин, ескимосите повогнитук от Ийст Хъдзън Бей, при враждебните данакил в Етиопия, в Североизточен Афганистан и народа пущуни, при ескимосите сиреники в Източен Сибир, в бившето Кралство Сиким в Хималаите и, разбира се, на Балканите. В момента живее и работи в София.

This entry was posted in News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply