SOLAR IMPULSE. Какво ново в бъдещето?

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ МЕСЕЦИ ВНИМАНИЕТО НА СВЕТОВНАТА НАУКА, ГОЛЕМИЯ БИЗНЕС И ИНОВАТИВНОТО МИСЛЕНЕ БЕШЕ СЪСРЕДОТОЧЕНО В ПЪРВИЯ ПО РОДА СИ МЕЖДУКОНТИНЕНТАЛЕН ПОЛЕТ НА САМОЛЕТ, ЗАДВИЖВАН ЕДИНСТВЕНО ОТ СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ.

Текст: ЕЛЕОНОРА ГАДЖЕВА
Снимки:  Solar Impulse

Само преди около шейсет дни Solar Impulse завърши успешно първия си полет и с това постави началото на много очаквания в създаването на нови и непознати материали, както и категоричното използване на чистата възобновяема енергия не само от науката, но и в ежедневието на хората. С това постижение спокойно можем да кажем, че бъдещето никога не е било толкова близко.
Като начало Бертран Пикар и Андре Боршберг, пилоти на самолета Solar Impulse, спечелиха облога със съдбата, след като изминаха близо 6000 километра, разделени в  осем етапа средно по 800 километра всеки, с кацания в четири страни на два континента. Без да изгорят и капка гориво. Направиха го със самолет, задвижван от четири електромотора с витла, захранвани от 11 628 слънчеви клетки. Solar Impulse има размах на крилете на Airbus А340 (63,40 метра) и тежи само 1600 килограма. Може да остане във въздуха около 36 часа без допълнително презареждане. Следващата крачка е околосветската обиколка през 2014 година. Как се стигна до това революционно постижение в света на самолетостроенето и новите технологии,  разказва Мартин Кройтер – ръководител на проекта Solar Impulse от страна на Bayer Material Science.

EXP.: Кое беше най-голямото предизвикателство в работата по проекта Solar Impulse?

М. К.: Екипът, който работи неуморно и в момента наброява около 30 човека, участници в различни дейности, извършвани в лабораториите на Bayer Material Science. Разработват се иновативни предложения основно в две направления – създаването на суперлека конструкция и ефективното използване на енергията. Най-голямото предизвикателство в проекта е да се съгласуват функционалните изисквания с ключовото условие за ултралеки компоненти.

EXP.: Колко дълго продължи работата ви?

М. К.: Bayer Material Science (BMS) е официален партньор на проекта Solar Impulse от 2010 година. Всички участници в разработването на нови технологии и материали, свързани с него, са работили почти денонощно в лабораториите на компанията в Леверкузен, Дормаген и Уердинген. Неописуемо е чувството след успешното приключване на първия етап – междуконтинентален полет. Видяхме голяма част от  мечтите си сбъднати. Сега предстои подготовка за кулминацията на огромната работа, която свършихме. През 2014 година – за първи път в историята на човечеството околосветски полет със самолет, задвижван единствено от слънчева енергия.

EXP.: Какви материали използвахте?…

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В БР.1/2013 г. НА СПИСАНИЕ THE EXPLORER

This entry was posted in Active Explorer, News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply