ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО АФРИКА

СОНЯ И АЛЕКСАНДЪР ПУСЕН ПРЕКОСИХА ПЕША АФРИКА: ОТ НОС ДОБРА НАДЕЖДА – НАЙ-ЮЖНАТА ЧАСТ НА КОНТИНЕНТА, ПРЕЗ ЮАР, ЗИМБАБВЕ, МАЛАВИ, ТАНЗАНИЯ, КЕНИЯ, ЕТИОПИЯ, СУДАН И ЕГИПЕТ, ДО ТИВЕРИАДСКОТО ЕЗЕРО В ИЗРАЕЛ. ТРИ ГОДИНИ, 11 СТРАНИ, 1200 СЕМЕЙСТВА, 14 000 КМ ПЕША. БЕЗ СПОНСОРИ, БЕЗ ПОМОЩЕН ЕКИП, БЕЗ КАРТИ И GPS, БЕЗ ПАРИ, СПОДЕЛЯЙКИ БЕДНОСТТА НА СВОИТЕ ДОМАКИНИ. ДЕН СЛЕД ДЕН ХОДЕНЕТО ИМ СЕ ПРЕВРЪЩА В ПОСВЕЩАВАНЕ В ЖИВОТА НА МЕСТНИТЕ ХОРА.

Текст: Мариана Дикова

Снимки: архив Пусен

Годината е 2001. Идеята е да прекосят Африка пеша – от юг на север, по протежението на долината Рифт. Това са 14 000 км. Целта им – да проследят стъпките на първите хора, да живеят живота на африканците и да разкажат историята на съвременна Африка и нейните жители. Не се подготвят по никакъв начин – не спортуват, не тренират ходене, не спазват режими за хранене, не се ваксинират. Даже не искат да четат прекалено много за черния континент, за да не отидат предубедени. Единственото им желание е да усетят Африка, такава каквато е – дива, гореща, опасна и същевременно красива.

И пътешествието започва – с по една раница на гърба, тежаща само 7 кг. Дълго време премислят кои неща да оставят, без кои неща няма да е възможно пътуването им, имайки предвид, че задължително трябва да носят камера и фотоапарат, защото ще снимат по време на пътуването си.  Като лични вещи вземат със себе си единствено паспортите.

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ THE EXPLORER.

This entry was posted in Navigator. Bookmark the permalink.

Leave a Reply