УПРАЖНЕНИЕ ПО КУБИНСКО БЕЗГРИЖИЕ

МИНАВАМЕ ПРОВЕРКАТА ЗА ДОКУМЕНТИ И НИКОЙ НЕ Е ВЪРНАТ. НЕ, ПО-СКОРО ЦЯЛАТА НИ ГРУПА СЕ Е ВЪРНАЛА НАЗАД, НАЗАД В ОТМИНАЛИ ВРЕМЕНА И ЕПОХИ. НО НЕ СМЕ САМИ, ВСЯКА НАША СТЪПКА БИВА СЪПРОВОДЕНА ОТ ЗОРКИЯ ПОГЛЕД НА ЧЕ И ФИДЕЛ, СЛЕДЯЩИ НИ ОТ ТЕНИСКИ, КЛЮЧОДЪРЖАТЕЛИ, БИЛБОРДОВЕ И УЛИЧНИ ГРАФИТИ. ЗАТОВА СМЕЛО СЕ ПОТАПЯМЕ В ТАЗИ НЕПОЗНАТА АТМОСФЕРА, ОБЛЪЧВАЩА С УМЕРЕНА ДОЗА КОМУНИЗЪМ, РЕТРО КОЛИ И КОЛОНИАЛНИ СГРАДИ И БЕЗКРАЙНО СПОКОЙСТВИЕ.

Текст и снимки: Людмил Атанасов

Добре дошли. Забавлявайте се, каквото и да става

Вратите на летището се отдръпват настрани и ни лъхва топлият вечерен въздух. И правим последната крачка до осъществяването на дългогодишната ни мечта – да „целунем“ кубинската земя, е, и стъпване ще свърши работа. Земя, която очакваме да е пропита с много ром и пури, усмихнати хора и игрива музика.

Сменяме пари, намираме автобусче, което да ни закара до хотела, и се потапяме в отдавна желаната кубинска неизвестност. Всички сме много развълнувани, сякаш за пръв път виждаме море, което донякъде си е вярно, тъй като точно това не сме го виждали. Море, което обещава плажове със ситен бял пясък, небесносини води, тридесетина градуса през декември, безмерна безгрижност (и от време на време зоркия поглед на местния милиционер)…

Към Хавана

След закуската прескачаме до местния пазар, за да потърсим подаръци и сувенири. Докато разглеждаме, установяваме, че подаръците за мъжката част от приятелите и роднините ни са ясни – по една автентична кубинска пура, но за женската част не е така лесно и освен някоя джунджурия, шансовете им да получат нещо хубаво и оригинално, made in Cuba, са минимални. Затова и решаваме проблема кардинално – пури и за жените.

Часът за тръгване към Хавана настава и се насочваме към гарата, където ни предлагат превоз до столицата с култови машини, съобразени с местната епоха – Лада петица. За съжаление сме си купили вече билети за автобуса и отклоняваме това изкушаващо предложение. След близо двучасово пътуване (с доста по-добър от нашите междуградски автобуси), минаваме през един тунел и в следващия момент попадаме на нова интерпретация на Джурасик парк. Вместо динозаври и буйна растителност, пред нас се открива крайбрежният булевард Малекон със своите полуразрушени сгради и тук-там обновени такива в колониален испански стил, огромни американски коли от 50-те и всякакви руски.

На гарата се срещаме с Осмел, 30-годишен, високичък кубинец, който ще ни е гид и шофьор по време на престоя. Грабваме багажа и този път се качваме на две Ладички. Пристигаме в квартала Vedado Habana, където ще отседнем – стари къщи с приятни дворове, тук-там високи и безумни панелни блокове, но почти навсякъде приятно озеленено и добре поддържано. Качваме се в нашата casa particular – частен дом, който отдава стаи под наем на туристи, като последните задължително се регистрират при местните власти за нуждите на Партията. Квартирата ни се казва Casa Nena, по името на домакинята, и вътре попадаме на нещо като музей със стари и тежки мебели, много снимки, огледала и всякакви джунджурийки. Домакинът се оказва преподавател и има доста снимки от чужбина, сигурно е от малкото привилегировани да пътуват.

Докато чакаме такси до близкото учебно заведение, наблюдаваме нещо, което съм пропуснал в България – пионерчета и чавдарчета в спретнати униформи, с техните сини и червени връзки. И тъй като сме гладни, Осмел ни понася към масивна сграда, която се оказва кубинското БТК, в случая КТК. Влизаме откъм задната страна, през врата без всякакви обозначителни табелки, качваме се по слабо осветени стълби и се озоваваме в нещо като театрален салон. Но вместо седалки, по средата е паркиран голям и стар напукан кожен диван и маса пред него, а на сцената кубинчета репетират под наставленията на учителките си латиноамерикански танци. Насочваме се към ресторанта, където биваме изумени от поредното несъответствие с века, в който живеем – заведението наподобява каубойски бар, а обслужващият персонал е подобаващо предрешен като каубойки…

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ THE EXPLORER.

This entry was posted in Guide Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply