ТОНГА – ТАМ, КЪДЕТО ВРЕМЕТО ЗАПОЧВА

ГЛЕДКИТЕ ОТ САМОЛЕТА ПРЕДИ ДА СЕ ПРИЗЕМИМ В ТОНГА БЯХА ЕДНИ ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ, КОИТО СЪМ ВИЖДАЛА НЯКОГА. БУЙНА РАСТИТЕЛНОСТ, БЯЛ ПЯСЪК, КОРАЛОВ РИФ И ЩЕДРИТЕ НЮАНСИ НА ТИХИЯ ОКЕАН. И ВСИЧКИ ТЕЗИ ЦВЕТОВЕ СЕ ПРЕЛИВАТ И ИЗПЪЛВАТ ДУШАТА ТИ С БЛАЖЕНСТВО.

Текст: Петя Иванова

Снимки: Мартин Сяров

Решението да посетим кралство Тонга дойде някак естествено (доколкото пътуване до Тонга може да е естествено). С Мартин, с когото преживяваме и доброто, и „некултивиралото добро“, имахме околосветски отворен билет. Можехме да избираме местата, където да се приземим. Нова Зеландия и Австралия вече бяха отбелязани на картата ни и въпросът беше дали да кацнем във Фиджи, островите Кук, Самоа или Тонга. Разбира се, първите две опции са известни туристически дестинации, но до Самоа и Тонга кой ходи?

Предимствата обаче на такива места са немалко: всичко е по-автентично – все едно си задействал машината на времето и си се върнал в миналото.

Тонга представлява архипелаг от около 170 острова, разделени в три основни групи: Вавау, Хапаи и Тонгатапу, и две по-малки – Ниуас и Еуа. Ниуас е мястото, където първи в света са посрещнали новото хилядолетие, тъй като е разположено най-близо до международната линия за смяна на времето. Затова казват, че времето започва от там. А Вавау е единственото място на Земята, където е позволено да плуваш с косатка в океана.

Нямаме резервация, но пътуваме с пътеводител – добър съветник в подобни ситуации. Хващаме такси от летището и се озоваваме в къща за гости „Тони“. Намираме се в столицата Нукуалофа, разположена на остров Тонгатапу. Собствениците, щурият англичанин Тони и доста по-младата му тонганска съпруга, ни посрещат с усмивки. Условията в къщата са обикновени, но е чисто, а и досега не бях спала в къща, където всички стени са боядисани в тревисто зелено – отвън и отвътре. Във фоайето се запознаваме с млада американска двойка, която също като нас прави околосветско пътешествие, холандка, която пътешества сама, и още няколко чужденци. За пореден път всички ентусиазирано споделят, че ние сме първите българи, които са срещали по време на пътуванията си. На нас пък ни е по-интересно да слушаме за жените от остров Яп, Микронезия, които пазарували полуголи в супермаркета…

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ THE EXPLORER.

This entry was posted in Cult Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply