АЗ, РОБОТЪТ

НА 25.02.2011 Г. С ПОСЛЕДНИЯ ПОЛЕТ НА „ДИСКАВЪРИ“ РОБОНАВТ2 БЕШЕ ТРАНСПОРТИРАН ДО МЕЖДУНАРОДНАТА КОСМИЧЕСКА СТАНЦИЯ.

ХОЛИВУД ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ СЕ ЗАНИМАВА С ТЕМАТА ЗА ЧОВЕКОИДНИТЕ РОБОТИ. В СЪТРУДНИЧЕСТВО С „ДЖЕНЕРАЛ МОТЪРС“ НАСА ОСЪЩЕСТВИ ТОВА, КОЕТО ДОСЕГА БЕШЕ САМО ФАНТАЗИЯ ОТ ФИЛМОВИЯ ЕКРАН: БЕШЕ СЪЗДАДЕН РОБОНАВТ2, ПЪРВИЯТ ЧОВЕКОИДЕН КОСМИЧЕСКИ РОБОТ, КОЙТО МОЖЕ ДА ДОСТИГНЕ МЕСТА, ДО КОИТО КОСМОНАВТИТЕ НЕ БИХА МОГЛИ ДА ОТИДАТ.

Текст: Николета Над

Снимки: НАСА

Човечеството направи още една крачка в опознаването на Веселената, като намери начин да преодолее границите на човешките възможности. R2 е най-новата разработка на НАСА; тя дава възможност да бъдат достигнати места, до които космонавтите не биха могли да отидат. Разходка на Марс, по повърхността на комета или астероид – за космическия робот те не са проблем.

Още през 90-те години на миналия век НАСА планира създаването на човекоподобен робот, който да даде отговор на въпроса: Може ли машина, притежаваща изкуствен интелект, да изпълнява някои от задачите на космонавтите? През 1997 г. Службата за космически изследвания представи предшественика на R2 – Робонавт1, създаден за работа на Земята. Той беше подложен на тестове на различни терени, представляващи суровите условия на Марс и на Луната. Поставено беше началото на нови разработки, чийто продукт беше Робонавт2. Целта беше да се създаде машина, която да помага на космонавтите, а в някои случаи и да ги замества в Международната космическа станция.

В резултат на проведените опити НАСА създаде Робонавт2. Той беше представен на света през февруари 2010 г. след разработки в продължение на 13 години. Година по-късно, на 25.02.2011 г., с последния полет на „Дискавъри“ Робонавт2 беше транспортиран до Международната космическа станция. Връщане на Земята не се планира. Тук обаче остава друг робонавт, „близнак“ на R2, който ще бъде използван за по-нататъшни опити.

R2 е връх на съвременните технологии

Първоначално не е планирано R2 да бъде качван на борда на космическата станция. Както и предшественика му, R2 е бил предназначен за тестове на Земята като стъпка към създаването на робот, който ефективно да подпомага работата на космонавтите. Проектът обаче бил толкова сполучлив, че все пак е транспортиран до Международната космическа станция. Това наложило допълнителни промени: мантията, предвидена за земни условия, трябвало да се замени с такава, която да устои на суровите условия в Космоса.

На земята Робонавт 2 може да вдигне над 10 кг. На Луната обаче той може да повдигне 60 кг, тъй като масата на Луната е шест пъти по-малка от тази на Земята. В същото време пръстите му са толкова чувствителни, че може безпроблемно да работи с телефон със сензорен екран.

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ THE EXPLORER.

This entry was posted in Navigator. Bookmark the permalink.

Leave a Reply